10 tips voor Texel met kids

10 tips voor Texel met kids

Kinderen vinden de boot naar Texel al een ervaring opzich maar voor kinderen zijn er nog tal van andere leuke dingen te doen op het eiland. In deze blog deel ik 10 tips wat leuk is om met kids te doen op het eiland.

 

1- Ecomare

Zeehonden van dichtbij bekijken? Deze tip mag dan zeker niet ontbreken. De trekpleister van Texel. Ecomare is een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium en een vogelopvang. Ecomare ligt midden in het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’. Via Ecomare kun je ook het duinpark bezoeken. Je kunt er uren rondstruinen en van alles te weten komen over de natuur van de wadden en de Noordzee. Dagelijks om 11:30 uur en 15:30 uur worden de zeehonden gevoerd.

 

2- Sommeltjespad

Over het algemeen worden kinderen niet enthousiast van wandelen maar met het Sommeltjespad krijg je ze hoogswaarschijnlijk toch enthousiast. Kinderen zijn namelijk gek op het Sommeltjespad. Dit kindernatuurpad van 1,5 kilometer door het Texelse bos heeft allerlei ‘sommeltjes’, een soort Texelse kabouters, op de route. Dit pad is speciaal gemaakt voor kinderen van ongeveer 3 tot 8 jaar. Er valt dus van alles te ontdekken. Van een uil in een boom tot sommeltjes die onder de boomwortels wonen. Volgens overlevering zijn sommeltjes aardmannetjes die in de sommeltjesberg net buiten het dorp De Waal woonden. In de 18de eeuw werden ondeugende kinderen uit De Waal bang gemaakt met de sommeltjes uit het bergje. Om bij het Sommeltjespad te komen neem je afrit 14 vanaf de Pontweg. Klik hier voor de exacte locatie.

 

3- Indoor kinderspeelparadijs

Een dagje regen? Geen nood. Op vakantiepark de Krim hebben ze een indoor kinderspeelparadijs. Hier kunnen kinderen van 2-12 jaar klimmen, klauteren, glijden, springen en spelen. En toegang is zelfs GRATIS. Klik hier voor meer info.

 

4- IJsboederij Labora

Bij IJsboederij Labora hebben ze heerlijk ambachtelijk zelfgemaakt schepijs! Deze schepijs maken ze van verse melk van de eigen koeien. Bij mooi weer kunnen kids zich vermaken in de grote tuin op de speeltoestellen en genieten van de boerderijdieren. Ook nieuwsgierig naar het boederijleven. Een aanrader zijn de melkrobots. De koeien worden vol automatisch gemolken door een robot. Ook vanaf de verdiepingsvloer kun je een kijkje nemen in de stal en op de weide zijn ook nog hertjes. Ijsboederij Labora vindt je in de Cocksdorp op Hollandseweg 2.

 

5- Zwembad Molenkoog

Een dagje geen zin om naar het strand te gaan? Roetsj van de glijbaan bij openlucht zwembad Molenkoog. Dit zwembad is gelegen aan de rand van Den Burg. Het heeft 3 baden: peuterbadje, ondiep bad en een diep bad. Rondom is een ligweide en er is nog een springkussen.

 

6- Schapen knuffelen

Op Texel wonen bijna net zoveel schapen als inwonres. Op verschillende plekken kun je met lammetjes tijd lammetjes knuffelen. (febr. t/m juni). Voor kids een leuke en leerzame manier om meer te weten over schapen en het boerderijleven. De leukste plek vind ik om dit te doen is bij Schapenboerderij Texel. Tevens kun je hier zelf je picknickman meenemen en een lekkere zelf meegenomen maaltijd nuttigen. In de zomer worden er ook dagelijks demonstraties schapen drijven met honden gehouden.

 

7- De zelfpluktuin

In de Zelfpluktuin op Texel kan je zelf je eigen fruit, groente en bloemen rechtstreeks uit de tuin plukken. Verser en gezonder kan niet! Na het plukken kan je rustig bijkomen op het terras en voor kinderen is er een speeltuin met graafmachines. De zelfpluktuin ligt vlakbij Oudeschild en entree is gratis. Uiteraard betaal je wel voor het fruit wat je geplukt hebt. Vanaf half mei t/m eind oktober is de zelfpluktuin open. De zelfpluktein heeft een heuse pluk kalander. Hier kun je op zien wanneer je welke vrucht of bloem kan plukken in het seizoen. Er is ook een binnen-en buiten terras aanwezig waar je heerlijke koffie met zelfgemaakte appeltaart na het plukken kunt eten.

 

8- Novalishoeve

Zorgboerderij Novalishoeve ligt in Den Hoorn. Het is een   biologisch (dynamisch) boerenbedrijf waar melkkoeien, schapen, varkens en kippen worden gehouden en tuinbouw wordt bedreven. In de werkplaats worden op ambachtelijke wijze en van eigen grondstoffen diverse producten als kaas, kwark, yoghurt, ijs en pudding gemaakt. In de boerderijwinkel van de Novalishoeve zijn al deze producten te koop. In de winkel en op het  terras kun je terecht voor een kop koffie met heerlijke zelfgemaakte taart of een lekkere lunch. Novalishoeve leent zich uitstekend om al ziend, horend, proevend, ruikend en voelend kennis te maken met het leven op deze biologisch & dynamische Zorgboerderij. Daarom organiseren zij van mei t/m september rondleidingen en excursies.

 

9- Catharinehoeve

Pannenkoeken en een spelen is natuurlijk een gouden combi. Dit kan bij dit familierestaurant. Er is een kindermenu een binnen speelplaats en een grote speeltuin buiten. Terwijl de kids lekker uitleven (binnen of buiten) kun je prima genieten van een Texels biertje. Catharinehoeve ligt tussen Den Burg en De Koog op 20 min. loopafstand van Chalet Eyerlander.

 

10- Garnalenvissen

Garnalen vissen en de vangst gelijk opeten? Ga mee met de TX10 de Waddenzee op. Als de kotter ver genoeg uit de kust is gevaren gaan de netten uit. Na een half uur wordt de vangst opgehaald en besproken. De garnalen worden aan bood in de pan gedaan en bereid. Als ze klaar zijn kun je direct smullen! Er wordt langs de zandbanken gevaren waar je wellicht zeehonden ziet die liggen uit de rusten. De TX10 vaart dagelijks vanuit Oudeschild de zee op.

Share:
3 reviews
  • William de Smet

    Onze doe- en ontdekwinkel ‘doenes’ in Den Burg is zeker het vermelden waard. Gr William de Smet

    • Brenda

      Goede tip William! Ik kom graag een keer langs met met zoontje Mees om jullie doe- en ontdekwinkel te beleven”:-)

Leave a Reply